Slimme Deurbel Tips

Alles over cameraresolutie van videodeurbellen (en IP-camera's)

Door - - Prijs-update: 29 mei 2024 -

Bij het kiezen van een videodeurbel of IP-camera (Internet Protocol camera) is de cameraresolutie een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden. Maar wat betekent cameraresolutie eigenlijk? En hoe beïnvloedt het de kwaliteit van de beelden die je camera vastlegt? In dit artikel duiken we diep in het onderwerp van cameraresolutie zodat je een weloverwogen keuze kunt maken bij het kiezen van je volgende slimme deurbel. Bekijk ook ons artikel beste videodeurbel waarin we de top 10 deurbellen met camera op een rijtje zetten.

Hoe hoger de resolutie hoe meer details in het beeld

videodeurbel versus IP-camera

In alle beveiligingscamera's die een huis moeten bewaken, maar ook alle smart deurbellen zijn voorzien van een camera. De betreffende camera's zitten alleen in een andere behuizing, maar de informatie over de resolutie zijn bij alle camera's hetzelfde ongeacht waar een camera in geplaatst is. In dit artikel gaan we dieper in over de resolutie, pixels en meer of bekijk ook ons artikel wat gaat over wifi 2.4 GHz en 5 GHz: wat zijn de verschillen en welke is beter? en meer over dit onderwerp wat kost een deurbel met camera? Kosten slimme deurbel.

Wat staat cameraresolutie voor

Cameraresolutie verwijst naar het aantal pixels dat een camera kan vastleggen. Pixels zijn de kleinste eenheden van een digitaal beeld, en hoe meer pixels een camera kan vastleggen, hoe gedetailleerder het beeld zal zijn. Cameraresolutie wordt meestal uitgedrukt in megapixels (MP), waarbij één megapixel gelijk is aan één miljoen pixels. Een hogere resolutie betekent dat je camera meer details kan vastleggen. Dit kan bijzonder nuttig zijn in beveiligingssituaties, waarbij je mogelijk gezichten of nummerplaten moet identificeren. Echter, een hogere resolutie betekent ook dat de camera meer gegevens moet verwerken, wat kan leiden tot grotere bestandsgroottes en mogelijk meer opslagruimte vereist.

Analoog versus digitaal

Analoge camerasystemen maken gebruik van TV-lijnen (TVL) en hebben een beeldkwaliteit die overeenkomt met de helft van het digitale 720p formaat. Digitale camerasystemen maken gebruik van megapixels en kunnen een veel hogere beeldkwaliteit leveren. Het is belangrijk om te weten dat een hoger aantal TVL of megapixels niet altijd betekent dat je een beter beeld krijgt. De kwaliteit van de onderdelen van de camera speelt ook een grote rol.

Soorten cameraresoluties

Er zijn verschillende soorten cameraresoluties beschikbaar voor IP-camera's en slimme deurbellen. Deze omvatten HD (720p), Full HD (1080p), 4K (2160p) en 8K (4320p). Elk van deze resoluties biedt een andere mate van detail.

HD (720p) Deze resolutie biedt een redelijk gedetailleerd beeld en is geschikt voor algemene bewakingstoepassingen. Een camera met een HD-resolutie heeft ongeveer 1,3 megapixels nodig.
Full HD (1080p) Full HD biedt een aanzienlijke verbetering vergeleken met HD en kan meer details vastleggen. Een Full HD-camera heeft ongeveer 2,1 megapixels nodig.
4K (2160p) 4K is momenteel de hoogste resolutie die beschikbaar is voor consumentencamera's en biedt ongeëvenaarde details. Een 4K-camera heeft ongeveer 8,3 megapixels nodig.
8K (4320p) 8K is momenteel nog niet beschikbaar is voor consumentencamera's, maar dit zal in de toekomst wel het geval zijn. 8K biedt dan de meeste. Een 8K-camera heeft ongeveer 33 megapixels nodig.

Keuze voor de juiste resolutie

Het kiezen van de juiste cameraresolutie hangt af van je specifieke behoeften. Als je bijvoorbeeld een camera nodig hebt voor algemene bewaking, kan een HD-camera voldoende zijn. Als je echter gedetailleerde beelden nodig hebt om gezichten of nummerplaten te identificeren, wil je misschien investeren in een Full HD- of 4K-camera.Deze afbeelding is door ons gemaakt en kan vrij worden gebruikt (Creative Commons Zero license)

Technische aspecten

Het is belangrijk om te begrijpen dat een hogere resolutie niet altijd beter is. In feite kan een te hoge resolutie leiden tot onnodig grote videobestanden zonder een merkbare verbetering van de beeldkwaliteit. Daarnaast kan het verwerken van hogere resolutiebeelden meer rekenkracht vereisen, wat kan leiden tot een hoger energieverbruik en mogelijk kortere levensduur van de batterij voor draadloze camera's.

De rol van Megapixels

Megapixels spelen een grote rol in de cameraresolutie. Een megapixel is gelijk aan één miljoen pixels, en het aantal megapixels van een camera geeft aan hoeveel pixels de camera kan vastleggen. Dit betekent dat een camera met meer megapixels in staat is om meer details vast te leggen en een scherper beeld te produceren.

Opslagruimte

Een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het kiezen van een cameraresolutie is de hoeveelheid opslagruimte die je nodig hebt. Hogere resolutiebeelden nemen meer opslagruimte in beslag, dus als je van plan bent om veel video's op te nemen, moet je ervoor zorgen dat je voldoende opslagruimte hebt. Er zijn verschillende manieren om de beelden van je IP-camera op te slaan. Je kunt kiezen voor voortdurende opnames of opnames op basis van bewegingsdetectie. De beelden kunnen rechtstreeks op je pc worden bekeken, maar dan moet deze wel voortdurend aanstaan. Een andere optie is om de beelden op een SD-kaart op te slaan, maar niet elke camera is uitgerust met een SD-kaartlezer. Je kunt ook kiezen voor een lokaal NAS-netwerk of een Netwerk Video Recorder (NVR). Bij het kiezen van een opslagmethode moet je rekening houden met hoeveel camera's je wilt aansluiten en hoe groot de opnamecapaciteit moet zijn.

In de onderstaande tabel vergelijken we de verschillende camera resoluties en de impact op de beeldkwaliteit en opslagvereisten. Deze informatie helpt je om een beter inzicht te krijgen in hoe de keuze van de resolutie invloed kan hebben op de prestaties van je IP-camera of slimme deurbel.

Cameraresolutie Beeldkwaliteit Opslagvereisten
HD (720p) Biedt een redelijk gedetailleerd beeld, geschikt voor algemene bewakingstoepassingen. Relatief lage opslagvereisten, ideaal voor systemen met beperkte opslagcapaciteit.
Full HD (1080p) Biedt een aanzienlijke verbetering vergeleken met HD, kan meer details vastleggen. Middelhoge opslagvereisten, kan meer opslagruimte vereisen dan HD.
4K (2160p) Biedt ongeëvenaarde details, de hoogste resolutie beschikbaar voor consumentencamera's. Hoge opslagvereisten, kan aanzienlijk meer opslagruimte vereisen dan HD en Full HD.

Installatie

Het installeren van IP-camera's kan wat tijd kosten, maar er zijn ook camera's die je binnen 10 minuten kunt installeren. Draadloze camera's zijn over het algemeen makkelijker te installeren dan camera's met bedrading, maar een bedrade camera is stabieler dan een draadloze. Er zijn ook opties zoals Power over Ethernet (PoE) of Power-line Adapter, waarbij internet en stroom door dezelfde kabel gaan.

Veelgestelde vragen

Wat betekent het als een camera HD of 4K is?

HD en 4K zijn termen die de resolutie van een camera beschrijven. HD staat voor High Definition, wat meestal verwijst naar een resolutie van 720p. 4K, aan de andere kant, is een veel hogere resolutie van 2160p. Hoe hoger de resolutie, hoe meer details de camera kan vastleggen.

Heeft een hogere cameraresolutie invloed op de opslagruimte?

Ja, een hogere cameraresolutie zal inderdaad meer opslagruimte in beslag nemen. Dit komt doordat een camera met een hogere resolutie meer details vastlegt, wat resulteert in grotere bestandsgroottes. Als je van plan bent om veel video's op te nemen, moet je ervoor zorgen dat je voldoende opslagruimte hebt.

Is een camera met meer megapixels altijd beter?

Niet noodzakelijkerwijs. Hoewel een camera met meer megapixels in staat is om meer details vast te leggen, zal het niet noodzakelijkerwijs een beter beeld leveren als de beeldresolutie niet overeenkomt. Bovendien kan een camera met een hogere resolutie zoals 4K leiden tot enorme databestanden en een hoge netwerkbelasting.


Conclusie

Het begrijpen van cameraresolutie en hoe het de beeldkwaliteit beïnvloedt, is essentieel bij het kiezen van een IP-camera of slimme deurbel. Hoewel een hogere resolutie meer details kan vastleggen, kan het ook leiden tot grotere bestandsgroottes en meer opslagruimte vereisen. Daarom is het belangrijk om je specifieke behoeften en omstandigheden in overweging te nemen bij het kiezen van de juiste cameraresolutie.

 • Hogere resolutie, Keuze uit resolutie, Verbeterde beveiliging
 • Opslagruimte, Netwerkbelasting, Kosten
 • Populaire video voor artikel: Alles over cameraresolutie van videodeurbellen (en IP-camera's)

  Populaire producten
  Met handige prijsvergelijker

  Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

  Vergelijk alle prijzen