Slimme Deurbel Tips

Wifi 2.4 GHz en 5 GHz: wat zijn de verschillen en welke is beter?

Door - - Prijs-update: 29 mei 2024 -

In de wereld van draadloze communicatie zijn er twee hoofdrolspelers die de show stelen: 2.4 GHz en 5 GHz. Maar wat betekenen deze getallen en wat is het verschil tussen deze twee wifi-frequenties? In dit artikel duiken we diep in de wereld van wifi om deze vragen te beantwoorden. Bekijk ook dit artikel waar onze experts geven inzicht in ons top 10 videodeurbel artikel waarin we de beste slimme deurbellen extra hebben uitgelicht.

Een goede frequentie kan voor beter bereik en stabiliteit zorgen

De wifi GHz frequentie

Bij radio heb je de FM frequentie en bij wifi heb je de GHz ook wel Giga Hertz frequentie genoemd. Deze term is niet meer dan een eenheid die de frequentie van een signaal beschrijft. In de context van wifi verwijst het naar de frequentie waarop je router een signaal uitzendt. Eigenlijk net als een radiostations muziek uitzenden via de FM frequentie. Wanneer je apparaten zoals mobiele telefoons, televisies of slimme apparaten verbindt met je router, zorg je ervoor dat deze apparaten dit signaal kunnen ontvangen. Hierdoor ontstaat een internetverbinding. Op dit moment zijn er twee frequenties waarop wifi-routers signalen kunnen uitzenden: 2.4 GHz en 5 GHz. Deze signalen hebben elk hun eigen kenmerken, wat leidt tot verschillen in prestaties en gebruik of bekijk ook ons artikel wat gaat over chimes. Wat is een chime: de wi-fi digitale gong voor je deurbel - Smart Home en meer over dit onderwerp alles over cameraresolutie van videodeurbellen (en IP-camera's).

De verschillen tussen 2.4 GHz en 5 GHz

De 2.4 GHz-band en de 5 GHz-band hebben elk hun eigen unieke eigenschappen. De 2.4 GHz-band heeft een groter bereik en kan gemakkelijker door muren en andere obstakels heen gaan. Dit komt omdat lagere frequenties beter in staat zijn om fysieke barrières te doordringen. Echter, omdat veel apparaten (waaronder oudere apparaten en veel soorten slimme apparaten) verbinding maken met de 2.4 GHz-band, kan het netwerk vaak overbelast raken. Aan de andere kant biedt de 5 GHz-band een snellere verbinding en is deze minder druk maar heeft deze een kleiner bereik. Dit komt omdat hogere frequenties minder goed in staat zijn om door obstakels heen te gaan. Het is ideaal voor activiteiten die veel bandbreedte vereisen zoals het streamen van HD-video's of het spelen van online games. Omdat steeds meer apparaten 5 Ghz ondersteunen zal ook dit netwerk in de toekomst mogelijk overbelast kunnen raken.

5 Ghz wifi en 5G mobiel netwerk

Het is belangrijk om te vermelden dat 5 GHz wifi niet hetzelfde is als 5G mobiele netwerken. Hoewel de namen vergelijkbaar zijn, zijn het twee totaal verschillende technologieën. 5G is de nieuwste generatie mobiele netwerktechnologie die veel hogere snelheden en lagere latentie biedt dan 4G en meer niet. Een 5G mobiel netwerk heeft geen invloed op de prestaties van je wifi-netwerk.

Interferentie & Overbelasting tussen wifi 2.4 GHz en 5 GHz

Een belangrijk aspect om te overwegen bij het kiezen tussen 2.4 GHz en 5 GHz is de mate van interferentie. De 2.4 GHz-band is onderhevig aan meer interferentie omdat veel andere apparaten zoals magnetrons en draadloze telefoons, ook op deze frequentie werken. Bovendien is de 2.4 GHz-band verdeeld in een kleiner aantal kanalen, wat betekent dat er meer kans is op overlapping en interferentie tussen de kanalen. Dit kan leiden tot een minder stabiele internetverbinding voor de verbonden apparaten.

Afstand en obstakels

Het is ook belangrijk om te begrijpen hoe afstand en fysieke obstakels de prestaties van je wifi-netwerk kunnen beïnvloeden. Zoals eerder vermeld, heeft de 2.4 GHz-band een groter bereik en kan deze beter door muren en andere obstakels heen gaan. Dit maakt het een goede keuze voor grotere huizen of gebouwen met veel muren. De 5 GHz-band daarentegen heeft een kleiner bereik en is minder goed in staat om door obstakels heen te gaan. Dit maakt het een betere keuze voor kleinere ruimtes zonder veel fysieke barrières.

Apparaatcompatibiliteit

Niet alle apparaten zijn compatibel met zowel de 2.4 GHz als de 5 GHz-band. Veel oudere apparaten en sommige soorten slimme apparaten kunnen alleen verbinding maken met de 2.4 GHz-band. Dit komt omdat deze apparaten vaak minder geavanceerde wifi-chips hebben die de hogere frequentie niet ondersteunen. Het is daarom belangrijk om te controleren welke frequenties je apparaten ondersteunen voordat je een keuze maakt.

Meerdere apparaten op het netwerk

Een ander belangrijk aspect om te overwegen is het aantal apparaten dat je op je netwerk wilt aansluiten. Omdat de 2.4 GHz-band een groter aantal apparaten kan ondersteunen, is het een betere keuze als je veel apparaten hebt die je wil verbinden. De 5 GHz-band kan echter hogere snelheden bieden, wat het een betere keuze maakt als je minder apparaten hebt maar hogere snelheden nodig hebt.

Keuze frequentie

De keuze tussen 2.4 GHz en 5 GHz hangt af van je specifieke behoeften en omstandigheden. Als je in een groot huis woont met veel muren, dan is de 2.4 GHz-band waarschijnlijk de beste keuze. Als je echter in een klein appartement woont en je wil snel internet, dan is de 5 GHz-band een betere optie. Er zijn ook steeds meer apparaten die kunnen switchen van frequentie en eerste instantie 5 Ghz gebruiken maar als dat netwerk niet bereikbaar is, overschakelen naar het 2.4 netwerk.

Het beste van beide werelden: Dual-Band Routers

Veel moderne routers zijn dual-band, wat betekent dat ze zowel de 2.4 GHz als de 5 GHz frequentie kunnen uitzenden. Dit betekent dat je niet hoeft te kiezen tussen de twee - je kunt genieten van de voordelen van beide frequenties. Je kunt bijvoorbeeld apparaten die dicht bij de router zijn en veel bandbreedte nodig hebben zoals je gaming console of streaming apparaat, verbinden met de 5 GHz-band voor hogere snelheden. Tegelijkertijd kun je apparaten die verder weg zijn of minder bandbreedte nodig hebben zoals je slimme thermostaat of lichtschakelaars, verbinden met de 2.4 GHz-band voor een beter bereik.

De toekomst van Wifi is Wifi 6

De toekomst van wifi ziet er rooskleurig uit met de komst van Wifi 6. Deze nieuwe standaard biedt nog hogere snelheden, verbeterde prestaties in drukke netwerken en betere energie-efficiëntie voor aangesloten apparaten. Het beste van alles is dat Wifi 6 zowel de 2.4 GHz als de 5 GHz banden ondersteunt waardoor je het beste van beide werelden krijgt.

2.4 GHz en 5 GHz: de verschillen

Om een nog duidelijker beeld te krijgen van de verschillen tussen de 2.4 GHz en 5 GHz wifi-frequenties, hebben we een vergelijkende tabel samengesteld. Deze tabel belicht de belangrijkste kenmerken van elke frequentie waardoor je gemakkelijker kunt beslissen welke het beste bij je behoeften past.

Kenmerk 2.4 GHz 5 GHz
Bereik Groter bereik, beter in staat om door muren en andere obstakels te gaan Kleiner bereik, minder goed in staat om door obstakels te gaan
Snelheid Lagere maximale snelheden Hogere maximale snelheden
Interferentie Meer kans op interferentie van andere apparaten Minder kans op interferentie
Aantal kanalen Minder kanalen, meer kans op overlapping Meer kanalen, minder kans op overlapping
Compatibiliteit Ondersteund door bijna alle wifi-apparaten Niet ondersteund door sommige oudere en sommige slimme apparaten
Ideaal voor Grotere huizen, gebouwen met veel muren, groter aantal apparaten Kleinere ruimtes, minder fysieke barrières, activiteiten die veel bandbreedte vereisen

Veelgestelde vragen

Wat is het belangrijkste verschil tussen 2.4 GHz en 5 GHz wifi?

Het belangrijkste verschil tussen 2.4 GHz en 5 GHz wifi is het bereik en de snelheid. De 2.4 GHz-band heeft een groter bereik en kan beter door muren en andere obstakels heen gaan, maar heeft lagere snelheden. De 5 GHz-band heeft hogere snelheden maar een kleiner bereik en is minder goed in staat om door obstakels heen te gaan.

Welke wifi-frequentie moet ik kiezen, 2.4 GHz of 5 GHz?

De keuze tussen 2.4 GHz en 5 GHz hangt af van je specifieke behoeften en omstandigheden. Als je in een groot huis woont met veel muren dan is de 2.4 GHz-band waarschijnlijk de beste keuze. Als je echter in een klein appartement woont en je wil snel internet dan is de 5 GHz-band een betere optie.

Zijn alle apparaten compatibel met zowel 2.4 GHz als 5 GHz wifi?

Nee, niet alle apparaten zijn compatibel met beide frequenties. Veel oudere apparaten en sommige soorten slimme apparaten kunnen alleen verbinding maken met de 2.4 GHz-band. Het is daarom belangrijk om te controleren welke frequenties je apparaten ondersteunen voordat je een keuze maakt.


Conclusie

Zowel de 2.4 GHz als de 5 GHz wifi-frequenties hebben hun eigen voor- en nadelen. Het kiezen van de juiste frequentie kan een grote invloed hebben op de prestaties van je wifi-netwerk. Door je bewust te zijn van de verschillen tussen deze twee frequenties, kun je een geïnformeerde keuze maken en het meeste uit je wifi-netwerk halen. Zelf adviseren we altijd om de 5 GHz wifi-frequentie in te stellen, aangezien die een aanzienlijk voordeel geeft als het gaat om stabiliteit (minder storing) en hogere snelheden. Pas als bereik een probleem is (stel je haalt met je wifi zolder of je tuin niet) dan adviseren we om 2.4 GHz in te stellen.

 • Wifi is volwassen geworden, Wifi 6 op komst, Streaming en gamen verbeterd
 • Wifi en frequenties kunnen lastig in te stellen zijn, Vaak verouderde apparatuur
 • Populaire video voor artikel: Wifi 2.4 GHz en 5 GHz: wat zijn de verschillen en welke is beter?

  Populaire producten
  Met handige prijsvergelijker

  Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

  Vergelijk alle prijzen