Slimme Deurbel Tips

Ontdek de kracht van Power Over Ethernet (PoE) in jouw smart home

Door - - Prijs-update: 29 mei 2024 -

De energie van ethernet voor je slimme huis

Stel je voor, je hebt een slim apparaat dat je wilt installeren op een plek waar geen stopcontact in de buurt is. Je zou kunnen denken dat je opties beperkt zijn maar er is een oplossing die je misschien nog niet hebt overwogen: Power over Ethernet (PoE). Met PoE kun je zowel stroom als data leveren via één enkele Ethernet-kabel. Dit betekent dat je je apparaat kunt plaatsen waar je maar wil, zonder je zorgen te hoeven maken over de toegang tot een stopcontact. Maar wacht, het wordt nog beter. PoE is niet alleen handig, het kan ook de betrouwbaarheid en efficiëntie van je netwerk verbeteren. Maar wat is PoE precies en hoe kan het je slimme huis verbeteren? In dit artikel duiken we diep in de wereld van PoE. Lees ook ons artikel onze experts over de beste deurbel met camera waarin we de top 10 slimme deurbellen hebben uitgelicht of meer over dit onderwerp chimes. Wat is een chime: de wi-fi digitale gong voor je deurbel - Smart Home.

Wat is Power over Ethernet (PoE)?

Power Over Ethernet is een technologie die het mogelijk maakt om elektrische stroom en data over dezelfde Ethernet-kabel te verzenden. Dit betekent dat je geen aparte stroomkabels nodig hebt voor elk van je apparaten. Een Ethernet-kabel is een type netwerkkabel die wordt gebruikt voor bedrade netwerkverbindingen zoals op de afbeeldingen hierboven te zien is. Deze kabels verbinden apparaten zoals computers, routers en switches binnen een lokaal netwerk (LAN). Ze zijn ontworpen om gegevens snel en efficiënt over korte tot middellange afstanden te verzenden. Ethernet-kabels maken gebruik van verschillende standaarden waaronder Cat5, Cat5e, Cat6, en Cat7, die elk verschillende snelheden en overdrachtsafstanden ondersteunen. Ze zijn een essentieel onderdeel van moderne netwerkinfrastructuren.

De Werking van PoE en gebruik in je slimme huis

PoE werkt door een stroombron (meestal een switch of een injector) te gebruiken om stroom te leveren aan een apparaat via de Ethernet-kabel. De stroom wordt geleverd via de ongebruikte aders in de kabel waardoor het mogelijk is om tegelijkertijd data te verzenden. Het gebruik van PoE in je slimme huis kan tal van voordelen bieden. Van het verminderen van de hoeveelheid kabels tot het verbeteren van de flexibiliteit van je installatie, PoE kan een echte gamechanger zijn. Met PoE heb je geen aparte stroomkabels nodig voor je apparaten. Dit betekent minder rommel en een eenvoudigere installatie. Omdat PoE gebruik maakt van Ethernet-kabels, kun je apparaten installeren op plaatsen waar geen stopcontacten zijn. Dit geeft je meer vrijheid bij het ontwerpen van je slimme huis.

Hoe implementeer je PoE in je slimme huis?

Het implementeren van PoE in je slimme huis kan eenvoudig zijn, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden. In dit hoofdstuk bespreken we de stappen die je moet volgen.

Juiste apparatuur

Niet alle apparaten ondersteunen PoE dus het is belangrijk om te controleren of je apparaten compatibel zijn voordat je investeert in PoE-apparatuur.

PoE-Switch of -Injector

Een PoE-switch of -injector is nodig om stroom te leveren aan je apparaten. Deze apparaten zijn meestal eenvoudig te installeren en te configureren.

Toepassingen van PoE

PoE wordt gebruikt in een breed scala aan toepassingen, van beveiligingscamera's, slimme deurbellen met camera tot draadloze toegangspunten (acces points). Het vermogen om stroom en data over dezelfde kabel te verzenden maakt het een ideale oplossing voor veel netwerkapparaten.

Verschillende typen van PoE

Power Over Ethernet is niet beperkt tot één enkele standaard. Er zijn verschillende typen PoE, elk met hun eigen specificaties en mogelijkheden. Hieronder bespreken we de meest voorkomende typen.

802.3af (PoE)

De 802.3af standaard, ook wel bekend als PoE, is de originele PoE-standaard. Deze standaard kan tot 15.4W vermogen leveren over een afstand van maximaal 100 meter. Het is ideaal voor apparaten die een matige hoeveelheid stroom nodig hebben zoals IP-camera's, VoIP-telefoons en sommige draadloze toegangspunten.

802.3at (PoE+)

De 802.3at standaard, beter bekend als PoE+, is een verbeterde versie van PoE. PoE+ kan tot 25.5W vermogen leveren waardoor het in staat is om meer stroomintensieve apparaten te voeden. Dit omvat geavanceerdere netwerkapparaten zoals krachtigere draadloze toegangspunten, PTZ-camera's (Pan-Tilt-Zoom) en video-telefoons.

802.3bt (PoE++)

De nieuwste standaard in PoE-technologie is 802.3bt, ook wel PoE++ genoemd. Deze standaard kan tot 60W (Type 3) of zelfs 100W (Type 4) vermogen leveren. Dit maakt het mogelijk om zelfs de meest stroomintensieve netwerkapparaten te voeden zoals geavanceerde beveiligingscamera's, high-performance draadloze toegangspunten en zelfs bepaalde soorten verlichting.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle PoE-apparaten compatibel zijn met alle PoE-standaarden. Het is dus belangrijk om te controleren welke PoE-standaard je apparaten ondersteunen voordat je investeert in PoE-apparatuur.

Hieronder een tabel met de verschillende PoE standaarden overzichtelijk weergegeven

PoE Standaard

Type 1: PoE Type 2: PoE+ Type 3: 4PPoE Type 4 PoH
IEEE Spec 802.3af 802.3at 802.3bt 802.3bt Power over HD-BASE-T
Datum Gepubliceerd 2003 2009 2018 2018
Power Delivered (bij de bron) 15.4 W 30 W 60 W 90 W 95 W
Minimum Power Delivered (bij apparaat) 12.95 W 25. W 51 W 71 W 72 W
Voltage Range 48 V 50-57 V 50-57 V 52-57 V 52-57 V
Twisted-pair Used 2-pair 2-pair 4-pair 4-pair 4-pair
Supported Modes End-Span of Mid-Span End-Span of Mid-Span End-Span + Mid-Span End-Span + Mid-Span End-Span + Mid-Span
Ondersteunde kabels Cat. 5/6 Cat. 5/6 Cat. 5/6 Cat. 5/6 Cat. 5/6

Kabeloverwegingen voor PoE

Bij het gebruik van PoE is het cruciaal om het juiste kabeltype voor je installatie te selecteren. Er zijn vier primaire categorieën van Ethernet-kabels: Cat 5e, Cat 6, Cat 6a en Cat 7. Elk van deze kabelcategorieën biedt verschillende bandbreedtes en ondersteunt verschillende datasnelheden. Ze zijn ook compatibel met verschillende PoE-standaarden.

Voordelen van Power over Ethernet (PoE)

Power over Ethernet (PoE) technologie biedt verschillende voordelen. Het maakt een snelle levering van gegevens mogelijk en er zijn geen AC/DC-stroomleveranciers en stopcontacten aan de uiteinden nodig. Signaalkabels kunnen zowel gegevens als stroom verzenden. Dit maakt het nog gemakkelijker om een installatie te doen omdat hierdoor externe of externe apparatuur kan worden geïnstalleerd zonder dat deze op de AC-stroombron hoeft te worden aangesloten. PoE-apparaten zijn veilig genoeg omdat ze onder lage spanning werken en alleen het juiste uitgangsvermogen leveren aan gevoede apparaten die voldoen aan de PoE-standaard. Bovendien is de installatie van PoE kosteneffectief, omdat het je kan helpen aanzienlijk geld te besparen door extra stroomlijnen te elimineren.

PoE-terminologie

In de PoE-terminologie zijn er twee belangrijke termen: PSE (Power Sourcing Equipment) en PD (Powered Device). PSE verwijst naar apparaten die stroom leveren over Ethernet-kabels zoals netwerkswitches en PoE-injectoren. PD's zijn de apparaten die stroom ontvangen via de Ethernet-kabel zoals IP-camera's, draadloze toegangspunten en VoIP-telefoons.

PoE in de praktijk
PoE-technologie wordt in verschillende industrieën en toepassingen gebruikt waaronder IP-intercomsystemen, IP-camera's, draadloze toegangspunten, VoIP-telefoons en IoT-apparaten. Door VoIP-telefoons te voeden met PoE, kunnen bedrijven besparen op installatiekosten en hun communicatie-infrastructuur stroomlijnen. PoE-technologie wordt ook steeds vaker gebruikt om verschillende IoT-apparaten te voeden zoals sensoren en slimme verlichtingssystemen.

De impact van PoE op verschillende apparaten in een slim huis

Power Over Ethernet (PoE) heeft een aanzienlijke impact op de werking en het beheer van verschillende apparaten in een slim huis. In de onderstaande tabel verkennen we hoe PoE verschillende soorten apparaten beïnvloedt.

Apparaat Zonder PoE Met PoE
Beveiligingscamera's Vereisen aparte stroom- en dataverbindingen wat kan leiden tot meer kabels en complexere installaties. Vereenvoudigt de installatie door stroom en data over dezelfde kabel te leveren. Dit kan ook leiden tot kostenbesparingen.
Draadloze toegangspunten De plaatsing kan beperkt zijn door de noodzaak van toegang tot een stopcontact. Biedt meer flexibiliteit in de plaatsing aangezien er geen stopcontact nodig is. Dit kan leiden tot betere netwerkdekking.
Sensoren De installatie kan complexer zijn en er kunnen meer kabels nodig zijn. Vereenvoudigt de installatie en het beheer van sensoren, vooral in grote systemen.
Slimme verlichting Vereist toegang tot een stopcontact, wat de plaatsing kan beperken. Biedt meer flexibiliteit in de plaatsing en kan de installatie en het beheer van slimme verlichtingssystemen vereenvoudigen.

Veelgestelde vragen

Kun je een normale Ethernet-kabel in een PoE-poort steken?

Ja, je kunt een normale Ethernet-kabel in een PoE-poort steken. Als het apparaat aan het andere eind van de kabel geen PoE ondersteunt, zal het gewoon werken als een normale Ethernet-verbinding.

Wat is het verschil tussen PoE en niet-PoE?

Het belangrijkste verschil tussen PoE en niet-PoE is dat PoE in staat is om stroom te leveren aan apparaten via de Ethernet-kabel, terwijl niet-PoE dat niet kan.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van PoE in een slim huis?

PoE biedt verschillende voordelen in een slim huis waaronder vereenvoudigde installatie, kosteneffectiviteit en verbeterde veiligheid. Het kan ook de flexibiliteit van de plaatsing van apparaten vergroten omdat er geen stopcontact nodig is.

Wat betekenen de termen PSE en PD in de context van PoE?

PSE (Power Sourcing Equipment) verwijst naar apparaten die stroom leveren over Ethernet-kabels, zoals netwerkswitches en PoE-injectoren. PD's (Powered Devices) zijn de apparaten die stroom ontvangen via de Ethernet-kabel zoals IP-camera's, draadloze toegangspunten en VoIP-telefoons.

Welke soorten apparaten kunnen profiteren van PoE?

Verschillende soorten apparaten kunnen profiteren van PoE waaronder beveiligingscamera's, draadloze toegangspunten, sensoren en slimme verlichtingssystemen. PoE kan de installatie en het beheer van deze apparaten vereenvoudigen en hun flexibiliteit in termen van plaatsing vergroten.


Conclusie

Power over Ethernet (PoE) heeft de manier waarop we apparaten van stroom voorzien en verbinden, gerevolutioneerd. De vele voordelen zoals vereenvoudigde installatie, kosteneffectiviteit en verbeterde veiligheid, maken het een waardevolle technologie in de hedendaagse onderling verbonden wereld. PoE speelt een cruciale rol in IP-camera's, maar ook bij slimme deurbellen met een camera, waar het opzetten en beheren van communicatie tussen de apparaten vereenvoudigt. Door de geschiedenis, normen, terminologie en use cases van PoE te begrijpen, kunnen we de impact en het potentieel voor verdere innovatie beter waarderen. Naarmate de vraag naar slimme apparaten en naadloze connectiviteit blijft groeien, zal PoE ongetwijfeld een essentiële technologie blijven, die de evolutie van communicatiesystemen weer stappen verder brengt.

  • Vereenvoudigde installatie, Kosteneffectiviteit, Hogere flexibiliteit
  • Compatibiliteitsproblemen, Beperkte stroomvoorziening
  • Populaire producten
    Met handige prijsvergelijker

    Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

    Vergelijk alle prijzen